Hoogtepunten uit de NL folkgeschiedenis

RK Veulpoepers BV – Een frisse wind (1981)

De tamelijk anarchistische groep Hilvarenbeekse jongeren die onder de naam Veulpoepers vanaf 1973 in wisselende samenstelling muziek maakte, besloot voor het maken van een LP in zee te gaan met Fontana. Het resultaat was de aansprekende plaat Diarree (1978) en een contract waar ze tweeënhalf jaar aan vast zaten – en niet één jaar zoals ze zelf zeker dachten te weten. De tien groepsleden wisten al snel dat ze de samenwerking met de gigant niet wilden voortzetten en wachtten vol ongeduld tot de contractperiode voorbij was. Daarom verscheen de tweede LP Een frisse wind pas in januari 1981.

De tekst aan de binnenzijde van de klaphoes van de LP is een pleidooi voor het in eigen beheer nemen van alles wat maar mogelijk is, om de geldwolven van repliek te dienen, en een betere maatschappij dichterbij te brengen. De Stichting RK Veulpoepers BV werd hiervoor opgericht als facilitator. De uitvalsbasis was intussen Tilburg geworden.

Bikse fiste

Eén van de activiteiten die in Hilvarenbeek uit de grond was gestampt door jongeren die elkaar ontmoetten in Trefsentrum Lieve Hemel was De Bikse Fiste, een aansprekend muziekfestival dat plaatsvond op het Vrijthof, midden in het centrum van Hilvarenbeek. De Veulpoepers maakten er een belangrijk onderdeel van uit. Het lag dus voor de hand om opnames te maken voor de tweede LP tijdens de editie van de Bikse Fiste van 1980, die plaatsvond op 14 september. Ook werden er opnames gemaakt van het optreden dat de Veulpoepers op 10 oktober 1980 deden in poppodium De Nieuwe Pul in Uden. Niet duidelijk is welk nummer op welke plek werd geregistreerd. Om zelf de LP uit te brengen richtten de Veulpoepers een eigen uitgeverij op: Polypoepka. Het labelnummer van Een frisse wind werd POEP 1.

Waar de debuutplaat Diarree – live opgenomen in Lieve Hemel – het vooral moest hebben van de sfeer en van de hit Den Egelantier, is Een frisse wind een stuk ambitieuzer. Beter uitgewerkte teksten voor een deel van de nummers, sterk gearrangeerde instrumentale stukken, meer eenheid in de LP als geheel. Sterkste teksten zijn Troostlied – over wat echt belangrijk is in het leven – en Vlinder – over hoe kwetsbaar en fragiel het leven is, samengevat in slechts vier regels. Laatstgenoemde is een interpretatie van La bourrée papillon/La togne van de Franse groep La Chiffonie, wier muziek sowieso veel invloed heeft gehad op de sound van de Veulpoepers. Twee instrumentale nummers die uitstekend werden uitgewerkt zijn Geusje en Geuzetje (oftewel de traditional Flop eared mule) en Het gebroken schoteltje (van de hand van toetsenist Paul Elbers, die überhaupt de belangrijke leverancier was voor de band van melodieën).

Wiet, jazz en een grote koe

De tot nu toe genoemde tracks staan allemaal op kant A van de LP. Niet dat op kant B geen sterke nummers staan, maar de sfeer is wel anders. Zijn Brederood en Besteksonnet (geïnspireerd door minister-president Dries van Agt’s bezuinigingsplan Bestek ’81) nog beschouwingen over maatschappelijk onrecht, de andere drie nummers zijn van een andere orde: wiet, jazz en een grote koe zijn de onderwerpen, met humor en overtuiging gebracht.
Nog niet genoemd is de openingstrack van de LP: Telegraafgelul, een titel die voor honderd procent aangeeft waar het nummer over gaat: het dagblad dat aan de rechterkant van het politieke spectrum staat, en dat zint de poepers natuurlijk niet.
De voorkant van de hoes toont trouwens het podium van de Bikse Fikse in 1980, met de Veulpoepers in actie.
De geluidsmix van de opnames werd gedaan in de Wisseloordstudio’s in Hilversum door Pierre Geoffroy Chateau. Hij zorgde voor een prima geluid en een homogeniteit in de opnames.

Na Een frisse wind maakte RK Veulpoepers BV nog één LP, in 1982, een dik jaar na de voorganger. Houdoe, bedankt en blijf wakker (POEP 8) werd gepresenteerd bij het gratis toegankelijke afscheidsconcert van de Veulpoepers op 5 september in het Tilburgse Leypark, waar zo’n 35.000 mensen op af kwamen.
Een deel van de groep ging door als Vloepsuper! (een anagram), maar dat was geen lang leven beschoren. Vloepsuper! bracht één single uit op Polypoepka. Leadzanger Zjef Naaijkens maakte wat later met behulp Paul Elbers een solo-LP onder de titel Harmoniemodel, die deels repertoire bevatte van Vloepsuper! Die LP werd wel uitgebracht bij een gevestigd platenlabel.

Bezetting van RK Veulpoepers BV:
Zjef Naaijkens: zang, percussie
Bard Elbers: zang, klarinet, fluit, percussie
Ria der Kinderen: zang, percussie
Lisette van Beek: zang, percussie
(zij verving in 1980 Agnes Naaijkens)
Harry van Hoof: gitaar, banjo, mandoline
Dick Broere: gitaar, banjo, mandoline
Paul Elbers: trekharmonica, orgel
Pieter van der Klei: sax, dwarsfluit, bombarde
Snam Vromans: basgitaar
Bram van Berkel: slagwerk

 

Luisteren:

Een gedigitaliseerde versie van Een frisse wind is te leen bij Muziekweb.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *