De groep Pekel wordt opgericht in 1990 om op eigen wijze bourgondische muziek uit de lage landen te vertolken. De muzikanten die daarbij betrokken waren, maken heden ten dage nog steeds deel uit van Pekel: John Bazuijnen (zang, gitaar, bas), Peter Moree (ex-Perelaar – zang, gitaar, charango), Theo Schuurmans (zang, doedelzak, fluit, percussie) en Kees Wagenaar (zang, accordeon, draailier).
In 1993 verschijnt in eigen beheer de CD Mannen van de Maas, in een oplage van 1500 stuks. Gedurfd – veel folkplaten verschenen in een oplage van 500 – maar de verkoop loopt goed. Dat trekt de aandacht van het folk- en wereldmuzieklabel PAN Records. Niet alleen verzorgt het platenlabel een heruitgave van de eerste CD, maar brengt ook de tweede CD uit van Pekel, een ambitieus werkstuk over de eerste reis van het V.O.C. schip De Bevalligheijdt in 1748 en 1749, die verschijnt onder de titel Van de Maas naar de Oost. Beide CD’s worden door PAN uitgebracht in 1996.
In de tussentijd wordt een vijfde groepslid aan Pekel toegevoegd: Erno Korpershoek (zang, accordeon, trekharmonica), die Peter Moree nog kende uit zijn tijd met Perelaar. Verder worden voor het project ook nog Arno van Riet (zang, wasbord) en Marleen Koopmans (zang, viool) aangetrokken.
Van de Maas naar de Oost vertelt in lied en dans het lot van de bemanning. De reis heeft daadwerkelijk plaatsgevonden en alle liederen komen als het ware direct uit de monden van de mannen aan boord. Bijvoorbeeld zingt Pieter Schot (Erno Korpershoek) zijn lijflied, de ziekentrooster (dominee aan boord) en (Peter Moree) de provoost (orde aan boord) een cynische lofzang op de VOC. De Kwartiermeester (John Bazuijnen) zingt angstig over de uit het niets opdoemende klippen van Brontius. Dit alles onder de bezielende leiding van Bootsman Barend Huisers (Theo Schuurmans), die het lied De Noordzee (niet de Lennaert Nijgh vertaling) ten gehore brengt .
Het verhaal van De Bevalligheijdt wordt verteld in vijftien nummers. Daar zitten traditionele bij, zoals Douwe jongens, douwe, Polka’s voor Neptunus en het grootste deel van de Batavia suite. Maar het grootste deel van de teksten en de muziek werd gemaakt door de leden van Pekel zelf. De groep zet wat dat betreft z’n beste beentje voor. Er valt geen zwak moment te bespeuren in de teksten en melodieën, die tezamen een krachtig geheel vormen. Stoplappen en populistisch taalgebruik worden vermeden.
Op het inlegvel dat is ingevouwen, is een beknopt ‘scheepsjournaal’ te vinden, dat de anderhalf jaar durende reis in kaart brengt, gekoppeld aan alle CD-tracks. Ook alle teksten van de liederen zijn erop te vinden.
Na in 1999 de CD Oost West thuis best te hebben uitgegeven, maakt Pekel in 2000 de CD “De Delft op Koers!!!” voor Stichting Historisch Schip De Delft. De Rotterdamse deelgemeente Delfshaven nam de taak op zich om via een werkgelegenheidsproject dit linieschip uit 1783 te reconstrueren, dat indertijd daadwerkelijk in Delfshaven werd gebouwd. Pekel herschrijft enkele teksten van liedjes die reeds op de drie eerdere Pekel cd’s verschenen en neemt deze liedjes opnieuw op. Samen met de meest van toepassing zijnde maritieme liedjes van vooral Van de Maas naar de Oost, vormt de CD een waardige variant op het oorspronkelijke relaas over De bevalligheijdt.
Helaas werd de reconstructie van De Delft niet afgemaakt. Wegens het kwijtraken van subsidie en daaraan gekoppelde financiële problemen wordt eind 2018 de stekker uit het project getrokken. Medio 2019 wordt een openbare verkoop gehouden van de volledige inventaris.
Luisteren: